Temple Bar

Black Church Print Studios is essentially a specialised workshop - a small urban factory, like the clothing workshops which formerly existed on the site. It provides three floors of printing facilities with a double-height gallery at ground level. The building maximises the site footprint; the narrowness of the site allowed each room to have generous windows front and back - space suspended between street and courtyard. The facade to Temple Bar, gridded like a compositor's frame of typefaces, has a blank panel of white limestone to one side, with indented markings reminiscent of the stones used in the lithographic process. 

Temple Bar Gallery and Studios, an organisation of artists, was originally housed in a disused factory, which extended from Temple Bar onto the Liffey quays. The project explored the relationship between art and architecture- and the appropriate representation of the power of art through architecture; the scheme is cut through with colour and abstract planar composition; the roof studios are a planimetric composition related to the synthetic cubism of Juan Gris. The existing factory building was retained without its top floor and an extension constructed on an adjacent corner site, taking the gallery to twice its previous size and completing the square footprint of the building. Thirty artists' studios in a range of sizes were reorganised with offices,showers and a kitchen added for occupants. Rooftop studios sit as a separate metal-clad element on the square rendered base- a metal 'town' above the city configured to provide external balconies. Internally, the rectangular atrium has a large oval void in each floor slab for lifting art to upper studios. 

The Music Centre, on the Curved Street was a significant part of the overall Temple Bar Framework Plan - linking Temple Bar Square to Meeting House Square.It contains an auditorium, music rehearsal rooms, music information facilities and teaching areas for Dublin's rock music industry. The curved form derived from a desire to avoid demolitions - the route a careful line using derelict space to best advantage. The site is essentially urban and boundaries were given elements; one side curved, the rest an irregular edge dictated by existing buildings. The geometry of the plan reflects the juxtaposition of the necessary angles and the inclusion of the two older warehouses on Temple Lane. Exploration of the re-use of backlands between narrow urban blocks was a strong generator of the form; the idea of providing raised external galleries at first floor running between existing buildings.

As featured on Archiseek.